perjantai 3. elokuuta 2012

Julian Barnes: The Sense of an Ending

Jonathan Cape, 2011
Tämä oli meitsille jotain jännittävää. Jos harrastatte lukupiirejä, Julian Barnesin The Sense of an Ending (2011) voisi olla kelpo ehdokas.

Kirjassa kuvataan Tony-nimisen miehen ja hänen ystäviensä elämää. He tutustuvat koulussa 60-luvulla ja lähtevät sitten kuka mihinkin opiskelemaan. Tony kertoo lukijalle opiskeluajoistaan ja tyttöystävästään, elämästään keski-ikäisenä ja eläkeläisenä. Yhteydenpito nuoruusvuosien tuttaviin on vähissä, kunnes Tony saa kirjeen asianajajalta. Hän on saanut pienen perinnön.

Tässä on kirja, jossa toinen puoli tarinasta alkaa vasta, kun lukija on lukenut viimeisen sivun. Jos haluaa saada jotakin irti kirjasta, tarinaa joutuu miettimään uudestaan sen kerran luettuaan jopa niin, että melkein tekisi mieli aloittaa heti alusta. Romaani on lyhyehkö, mutta tavallaan siinä onkin kaksi romaania, joista vain toinen näkyy sivumäärällä mitattuna.

Kirjasta on vaikea puhua paljastamatta olennaista näkökulman "vinksahdusta", jonka jokaisen lukijan soisi kokevan omakohtaisesti. Vaikka ensin olin vähän hämmentynyt, pähkäily oli palkitsevaa. Romaani on vakuuttava ja hätkähdyttävä tarina muistista ja tavasta, jolla sijoitamme itsemme elämäämme.

P.S. Fyysinen kirja on erityisen silmää miellyttävä pelkistettyine väreineen ja mustattuine sivunreunoineen. Mikäli englannin kieli ei kiinnosta, suomennos pitäisi putkahtaa markkinoille näillä näppäimillä.

3 kommenttia:

 1. Onnistuit herättämään kiinnostukseni :) Täytyy pitää nimi mielessä suomennoksen varalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä poikkeuksellinen lukukokemus... Sen verran ohutkin, että kannattaa kyllä kokeilla. Vaikka osoittautuisikin pettymykseksi, niin ei ole lukemiseen mennyt kovin kauaa!

   Poista
 2. Yksi syy, miksi en niin hurmaantunut tästä kirjasta, oli juuri tuo viimeisen sivun paljastus - tuntui, että kirjan pointti oli hätkähdyttää lukijaa mahdollisimman rajusti. Tämän voisi tosiaan lukea uudelleen, tietenkin jo "muistelin" tätä mutta paljon vihjeitä jäi varmasti vielä huomaamatta.

  VastaaPoista