torstai 21. helmikuuta 2013

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija (KK)

Satuin hakemaan Lauri Järvilehdon kirjaa kirjastosta päivänä, jona koko talon asiakaspäätteet olivat mustina. Koska en ollut tarkistanut kirjan hyllypaikkaa etukäteen, jouduin korvat punaisina tiedustelemaan palvelutiskiltä, missä mahtaisi olla kirja, jolla on jokseenkin nöyryyttävä nimi: "Tee itsestäsi mestariajattelija". Noloillessani siinä mestariajattelijaksi pyrkivän roolissani aloin vakavasti harkita koko kirjan jättämistä omiin oloihinsa.

Tammi, 2012
Hyvä, etten kuitenkaan jättänyt. Vaikka sivuilla toisinaan fiilistellään yrttiteemukeilla ja nimi tosiaan on sitä sorttia, ettei lukemistoaan ulkopuolisille mielellään esittele, sisältö on innostavaa, vetävää ja vakuuttavaa... eikä oma hörhötutkani ainakaan inahtanut kertaakaan, kiitos mm. maanläheisen perusotteen ja lukuisten lähdeviitteiden.

Mestariajattelija ei siis ole käsikirja Mensa-jäsenyyttä haikaileville, vaan kyseessä on johdatus arkipäivän ajatteluun. Mitä ajatukset oikeastaan ovat? Miten voin vaikuttaa ajattelutapoihini? Miten voisin opetella luovemmaksi? Miten suitsia stressiä työpaikalla ja saada enemmän aikaiseksi? Miten lähteä tavoittelemaan onnellisuutta? Järvilehto tarjoilee omia vastauksiaan tämänkaltaisiin, sangen maanläheisiin kysymyksiin. Kirjassa on tekstin seassa yksinkertaisia harjoituksia, joilla erilaisia ajattelun työkaluja voi opetella käyttämään. Harjoitukset tuntuvat tarkoituksenmukaisilta ja inspiroivilta. Niissä myös kirkastuu yksi koko kirjan perusajatuksista: ajatteluaan voi harjoittaa ja muokata.

Tee itsestäsi mestariajattelija osoittautui oikeastaan varsinaiseksi hyvän mielen kirjaksi. Järvilehdon innostava asenne ja realistinen näkökulma toimivat yhdessä hyvin. Yhtäkkiä tekee mieli opetella uutta, alkaa koota Kaikenlaisten kivojen ajatusten leikekirjaa ja tarttua rohkeasti projekteihin, jotka ovat ennen vaikuttaneet liian suurellisilta. :

Järvilehto kirjoittaa selkeästi ja sujuvasti. Parasta on, että toisin kuin eräässä toisessa aloittelemassani kirjassa, kielellinen hurvittelu ei vähennä tekstin ymmärrettävyyttä. "Pahimmillaan huolihyöky kasvaa tsunamiksi, joka pyyhkäisee silmänräpäyksessä murheellisten laulujen maahan" oli eräs virkkeistä, joka ainakin asiayhteydessään oli helposti ymmärrettävissä, mutta silti pistämättömästi muotoiltu. Tekstin huumori ja hilpeys eivät varasta show'ta varsinaiselta asiasisällöltä, vaan lennokkuus luo ennemmin mielikuvan motivoituneesta, asiastaan innostuneesta kirjoittajasta.

Erityiskiitosta kirja saa vielä kompaktista mutta monipuolisesta bibliografiasta. Löysin monta erittäin kiinnostavalta vaikuttavaa kirjaa, joihin tutustun varmasti myöhemmin. Tässä on kirja, jota voin suositella kokolailla varauksetta... no, melkeinpä kaikille. :)

Kirjalla kuittaan suoritetuksi kategorian II) Psykologia omasta Kansankynttiläin kokoontumisajot -haasteestani.

2 kommenttia:

  1. Oooh, haluan olla mestariajattelija! Saisikohan tuosta jopa opetusmateriaalia teineille, saattaisi jopa saada. Täytyy hankkia tämä! Kiitos mainiosta vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei varmasti saisi! Kirjassa käsitellään lyhyesti myös oman kutsumuksen löytämistä, sopisi varmaan lapsukaisille oivallisesti. :)

      Poista