Sociological Images -blogin artikkelissa on tarkkailtu Haluatko miljonääriksi -kisan erimaalaisia versioita. Mielenkiintoinen havainto on, että "kysy yleisöltä" -oljenkorrella on eri painoarvo eri maissa, sillä yleisön avuliaisuus vaihtelee kulttuureittain.
Esimerkkejä annetaan kolmesta eri maasta. Amerikkalaisyleisö tuntuisi noin yleensä pitävän kilpailijan puolia ja äänestää käytännöllisesti katsoen aina parhaan tietämyksensä mukaisesti. Venäjällä yleisö puolestaan äänestää usein tahallaan päin honkia. Henkilökohtaisesti huvittavimpana pidin ranskalaista äänestyskäyttäytymistä: jos yleisöltä kysytty kysymys on liian helppo, yleisö ilmaisee halveksuntansa äänestämällä väärin. Mikäli taas kysymys vastaa yleistä käsitystä kinkkisestä tapauksesta, pelaajan katsotaan ansaitsevan apua ja äänestysnappuloita painellaan vilpittömin mielin.
Kiehtovaa, eikö vaikka? Syitä voi kukin miettiä tykönään. Amerikkalaisreaktion ymmärrän (ryysyistä rikkauksiin -ihannointi ja näin päin pois), ranskalaiseenkin suhtautumiseen kuvittelen löytäväni jotain logiikkaa... mutta venäläisreaktion syitä en osaa arvailla. Siihen blogin kirjoittajakaan ei saanut tyydyttävää selitystä. Ehkä olen viisaampi luettuani Outi Parikan Äiti Venäjän aapisen. Ostin sen pokkarina pari vuotta sitten, mutta syystä tai toisesta luku-urakka jäi kesken.
En muista enää mitään Suomen kisaversiosta mitään... Vitsi kun nyt kiinnostais.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti