maanantai 13. toukokuuta 2013

Tiivistyksiä #2

Ohessa jatkoa edelliseen kirimispäivitykseen. Jatkamme siis sarjassamme "enemmän tai vähemmän viime aikoina luettua". Yritän vastaisuudessa ruveta keräämään kustakin teoksesta pienen tietotiivistelmän.

Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin
Wylie Overstreet
Atena, 2013


Kääntäjä Panu Väänänen on tehnyt nappisuorituksen. Laiskemmin käännettynä kirjasta ei olisi ollut mihinkään. Olinkin etukäteen vähän skeptinen. Oletin, että joukosta löytyisi muutama hauska vitsi, mutta kävikin oikeastaan toisin päin: tasaisen huvittavien episodien joukossa oli muutama vähän laimeampi vitsi. Tartuin kirjaan kuitenkin, koska harjoittelumuuton keskellä ajattelin sen olevan helppolukuinen.

Ideahan on siis se, että kirja on täynnä historiallisten henkilöiden kuvitteellisia Facebook-päivityksiä. Toiset historialliset henkilöt sitten tykkäilevät ja kommentoivat. Kirjan alussa lähdetään liikkeelle maailmankaikkeuden synnystä ja viimeisillä sivuilla ollaan ehditty jo tietoyhteiskuntaan asti.

Arvokkaiden historiallisten henkilöiden törmäyttäminen nuorison suosimaan nettikieleen ja vapaamuotoiseen sosiaalisen median sivustoon naurattaa. Kiitos kuuluu tässä tapauksessa yhtä paljon alkutekstille kuin kääntäjällekin. Käännös on letkeä ja ajan hermolla olevan tuntuinen, muttei ylitsevuotavan puhekielimäinen. Suomennoksen lisäksi Väänänen on sirotellut kirjaan Suomen historiaa käsitteleviä päivityksiä, joista monet ovat erinomaisia, mutta monet toisaalta ainakin itselleni viittaavat tuntemattomiksi jääneisiin tapahtumiin. Kannatettava ajatus tuo lisäily joka tapauksessa.

Viimeinen mies
Aravind Adiga

Viisisataa sivua nujersi meikäläisen. Myönnettäköön, että lukeminen pirstaloitui ikävästi, sillä aloitin ennen harjoittelua ja muuttoa ja sen sellaisia asioita, ja pääsin loppuun vasta parisen viikkoa sitten. Loppuun päästessäni ilmassa oli kuitenkin maratontunnelmaa.

Avain, 2011
Viimeinen mies kertoo mitä tapahtuu, kun Mumbaissa sijaitsevan rapistuneen asukasosuuskunta Vishramin jäsenille tehdään satumainen tarjous. Huima määrä rahaa kustakin asunnosta, jos kaikki talon asukkaat myyvät asuntonsa rakennuttajalle, jonka tarkoitus on purkaa talo ja rakentaa tilalle hulppea monikerroksinen asuintalo rikkaille. Tarjouksen voimassaoloajan painotetaan olevan lopullinen, eikä rahaa saa kukaan, jolleivät kaikki päätä myydä.

Kaikki eivät tietenkään halua. Mitenkäs tästä jotain sanoisin ilman suurempia juonipaljastuksia... On kiinnostavaa seurata yhteisön reagointia, kun yksi tuntuu pilaavan kaikkien onnen. Se, miten ahneus vaikuttaa ihmisiin, ja miten ensin tehdyille päätöksille keksitään oikeuttavia syitä jälkikäteen ei ole huumorikirjan aihe, mutta tarjoaa olletikin aina ajankohtaisen kysymyksen tarkasteltavaksi.

Muoks. 8/2013: Olen arvion kirjoittamisen jälkeen lukenut pari muutakin Intiaan sijoittuvaa kirjaa. Vaikka jälkikäteen edelleen uskon toukokuista itseäni niiltä osin, että tiivistämisen varaa olisi voinut olla, tuntuu tiivistelmäni kirjasta nyt negatiivisemmalta kuin muistikuvani siitä ovat. Lähinnä, että sirpaloitunut lukeminen ja laaja sivumäärä tuntuvat kasvavan viimeisen kappaleen hyviä puolia suuremmiksi. Maahan parin kirjan verran enemmän perehtyneen näkökulmasta kuvaus rahan mahdista tuntuu entistäkin osuvammalta.

2 kommenttia:

  1. Kiinnostuin tuosta fb-kirjasta, kun se julkaistiin, mutta olin unohtanut kirjan olemassaolon jo täysin. Kiitos siis muistutuksesta. Kuulostaa hauskalta ja houkuttelevalta. :)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti tykkäät! Yleensä huumorikirjat ei oikein iske, mutta tämä jaksoi huvittaa. :)

    VastaaPoista