Ehkä muilla menee toisin. Aion kuitenkin koemielessä rustata lukulistan ja katsoa joskus syksyllä että mitä listalta tuli loppujen lopuksi luettua tai mitä luin listalla olleiden sijaan. Pidän jatkuvasti yllä jonkinlaista lukulistaa, jossa on nyt vähän yli sata kirjaa. Alla olevat kirjat edustavat listan tällä hetkellä kiinnostavinta antia. Nyt sitten odotetaan ja katsotaan. Tämän 22 kirjaa käsittävän listan alle kokoan oikeasti lukemani kirjat ja merkitsen vielä miten se päätyi lukupinoon. Kiintoisaa!
Aiottu lista:
3. Dava Sobel: Galileon tytär
5. Stephen Fry: The Fry Chronicles
7. David Mitchell: Tuhat syksyä/Pilviatlas
8. Philip Teir: Donner-ryhmä
9. Miika Nousiainen: Metsäjätti
10. jotain Adichielta
11. Kari Hotakainen: Ihmisen osa
12. Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis
13. Stefan Moster: Nelikätisen soiton mahdottomuus
16. Vanessa Diffenbaugh: Kukkien kieli
20. Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia
21. Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät
22. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
Raaka todellisuus:
1. Julian Barnes: The Sense of an Ending 7/2012 (lukupiirin heinäkuu)
2. Joel Haahtela: Traumbach 7/2012
3. Outi Pakkanen: Murhan jälkeen mainoskatko 7/2012 (akuutti kesädekkarivillitys iski, summamutikassa kirjastosta)
4. Rex Stout: Liian monta kokkia 7/2012 (edelleen sama villitys, Stout valikoitui Booksyn suosituksen perusteella)
5. Peter Carey: Parrot and Olivier in America 8/2012 (lukupiirin elokuu)
6. Hannu Rajaniemi: The Quantum Thief 8/2012
7. Tove Jansson: Muumipapan urotyöt 8/2012 (tarvitsin pikkuruisen pokkarin matkalukemiseksi)
8. Sinikka Nopola: Miksi emme totu pystyasentoon 8/2012 (Hulvaton nimi, osui silmään kirjastossa)
9. Nauravia naisia -antologia 9/2012 (Valikoitui äänikirjahyllystä aurinkoisen ulkonäkönsä ja nimensä perusteella.)
10. Erin Morgenstern: Yösirkus 9/2012 (Sattui silmään brittikustantajan sivulla, onnistunut kansigrafiikka ja se, että ihmeen kaupalla Maija sattui lukemaan tämän heti löydön jälkeen saivat etsimään kirjan kirjastosta.)
11. Jhumpa Lahiri: Tuore maa 9/2012
12. Miina Supinen: Apatosauruksen maa 9/2012 (Tangentti antologiasta "Nauravia naisia".)
13. Kirsti Ellilä: Miehen tuoksu 9/2012 (Chick lit -keskustelu alkoi kiinnostaa, ajattelin tutustua genreen – tämä tosin oli väärä kirja siihen.)
14. Raimo Pesonen: Automies 10/2012 (Blogista bongattu kiinnostava uutuus.)
15. Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri 10/2012 (Lukupiirin lokakuu, kiinnostusta lisäksi listalla olevan Viimeisen miehen vuoksi.)
16. Aldous Huxley: Uljas uusi maailma 10/2012
17. Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki 11/2012 (Aiemmin viihdyttäneen kirjailijan uutuus löytyi sattumalta kirjastosta, olihan se sitten otettava.)
18. Erkki Toivanen: Iltakävelyllä 11/2012 (Ollut työn alla pitkään. Kiinnitti huomioni, koska kirjastossa olivat asettaneet tyrkylle.)
19. David Nicholls: One Day 11/2012 (Tykkäsin Starter for Tenin tyylistä ja nuoruuskuvauksesta, ja tätä kaikki kehuivat vielä paremmaksi.)
20. Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista 12/2012 (Sallan blogista bongasin tämän ilmestyneen, joten olihan se sitten luettava.)
21. Ian Sansom: The Case of the Missing Books 12/2012 (Silkka vahinkolöytö: anoppi talutti kirjastossa hyllylle, jossa hänen suosikkisarjansa on, ja vieressä kiilteli tämä kirjastonhoitajasta kertova kirja. Pakkohan se[kin] oli ottaa.)
22. Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa 12/2012 (Törmäsin tähän jossain, jolloin muistin Kirjavan kammarin Karoliinan tätä suositelleen. Lisäksi essee-muoto taas viehätti.)
23. Ferdinand von Schirach: Rikoksia 12/2012 (Hanna Kirjainten virrasta innosti tarttumaan tähän. Kannatti!)
24. Olli-Pekka Tennilä: Yksinkeltainen on kaksinkeltaista 12/2012 (Kiiltomato.netin suosituksesta. Tuntui, että loikka runouteen olisi vinhaa vaihtelua.)
25. Heikki Willamo: Vuosi metsässä 1/2013 (Jossain tekstissä mainittiin, metsästin sitten käsiini kirjastosta. Kannatti!)
26. Italo Calvino: Kenraali kirjastossa 1/2013 (Kiinnitti huomioni kirjaston tyrkkyhyllyssä, nimi ja kansi houkuttelivat)
27. Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi 1/2013 (Ulkomaanmatkalla oli näyttävästi esillä kesäkirjakampanjassa, kirja jäi sinne, lukuvinkki lähti mukaan)
28. Eve Hietamies: Yösyöttö 1/2013
29. Julia Vuori: Sika ja oikukas sieni 1/2013 (Kirjaston nosto, tykkäsin aiemmista osista.)
30. Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija 2/2013
31. Alex Capus: Léon ja Louise 2/2013 (Palautushyllyn löytö.)
32. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike 2/2013 (Eka osa oli myös minusta hulvaton, joten kirjaston palautushyllystä sitten muitta mutkitta tämäkin tuli otettua mukaan.)
33. M. Thomas Inge (toim.): Charles M. Schulz : Conversations 3/2013 (Sattumalöytö kiinnostavasta henkilöstä kirjaston kirjallisuudentutkimushyllyllä.)
34. Tuija Lehtinen: Kolme miestä netissä 3/2013 (Halpa hätäostos lievittämään muutaman tunnin hiljaista pakkopullapäivystystä.)
35. Don Rosa: Roope Ankan elämä ja teot 3/2013 (Luin netistä Rosan uralleen kirjoittaman epilogin, ja mielen valtasi hinku palata hänen uskomattomien ankkatarinoidensa pariin.)
36. Liisa Karvinen: Riisiä tiskin alta 5/2013
37. Wylie Overstreet: Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin 5/2013 (Tarvitsin jotain nopeatempoista ja pätkälukemista suosivaa muutto- ja muun hässäkän keskelle.)
38. Aravind Adiga: Viimeinen mies 5/2013 (Valkoisesta tiikeristä innostuneena, ks. kohta 15.)
39. A. J. Jacobs: Raamatullinen vuosi 5/2013 (Kiinnostava konsepti. Näin tämän netissä jo englanniksi, mutta kirjaston tyrkkypöydässä ollut käännös tuli napattua kotiin kun hollilla kerran oli.)
40. Marianne Cedervall: Ajattelen sinua kuolemaasi saakka 5/2013 (Pokkari tarttui matkaan junalukemiseksi sekä kauniin kantensa että veijariromaaniutensa vuoksi.)
41. Alexander McCall Smith: The Importance of Being Seven 6/2013 (Harjoittelupaikkakunnan asunnossani kaipasin lyhytlukuista ja lempeää iltasatulukemista. Kuin nenä päähän.)
42. Terry Pratchett: Truckers 6/2013 (eli Suuri ajomatka. Huumorille perso siippani kuunteli lasten-/nuortenkirjaa mielellään. En itsekään pannut pahakseni. Alun perin lainattu kirjastosta samaan tarkoitukseen kuin edellinen.)
43. Aili Somersalo: Terttumarja erehtyy 6/2013 (Yllätyslöytö kirjavuodelta 1946, joka osui silmiin lomapaikan asiakaskirjastossa.)
44. Pekka Matilainen: Kupoli 6/2013 (Osui niin lähelle Leonardo da Vincin Työpäiväkirjoja, joita parhaillaan luen, että tilaisuuden tullen oli ihan pakko tarttua tähän. Brunelleschin kupoli jopa mainitaan nimenomaisesti Työpäiväkirjojen alustuksessa siis juuri tuo Kupolin nimikkokupoli.)
45. Kaj Fagerström, Risto Rasa ja Heikki Willamo: Viimeiset vieraat 6/2013 (Tykkäsin hirmu paljon Willamon Vuosi metsässä -kirjasta, ja kun kävi ilmi, että hän on tehnyt valokuvateoksen autiotaloistakin, rupesin kyttäämään tämän saatavuutta kirjastossa.)
---
46. Melissa Bank: Nyt nappaa! (Tästä oli juttua jossain kirjablogikeskustelussa aiemmin. Kirjan jäi mieleeni, koska sen alkukielinen nimi on kovin kiinnostava – A Girl's Guide to Hunting and Fishing – ja nähdessäni sen divarissa muutamalla eurolla kävin siihen sitten käsiksi. Nyt olen sivulla 90.)
Nyt on aika natustella tuloksia. Olen aivan mielettömän kärttyinen, koska tämä on nyt kolmas kerta kun kirjoitan tätä analyysiosaa. Blogger on hävittänyt aiemmat kaksi tallennuslupauksistaan huolimatta. xP
Siis vielä kerran yleisimmät polut, joita pisin kirjat päätyivät luettujen pinoon:
- aiemmin tutun ja tykätyn kirjailijan tuotos
- sattumalta tehty löytö kirjastosta
- muistin törmänneen kirjaan jossain päin netin/blogistanian ihmemaata
- yksi kirja johti toiseen
- tuli sellanen fiilis
- pikalääkitys erikoistilanteeseen (esim. siis pokkari kioskista junamatkaa varten tms.)
- lukupiiri
- etsin tiettyä muotoa/genreä ja kirja x valikoitui siksi (esim. yhtäkkinen kiinnostus esseisiin/novelleihin/elämäkertoihin)
- yritys sivistää itseäni
Kuvittelin myös, että kirjastosattumani olisivat oikeasti satunnaisempia, mutta kuinkas kävikään: kolmestatoista kirjaston sattumalöydöstä vain kolme (23 %) oli aiemmin minulle täysin tuntemattomien kirjailijoiden tuotosta (mikäli ei oteta lukuun niitä paria tapausta, joissa etsin kirjastosta tiettyä itselleni vähemmän tuttua genreä edustavia kirjoja). Melkein kaikki sattumalta mukaan tulleet kirjat olivat sellaisia, joista olin tavalla tai toisella kuullut aiemmin: aiemmin lukemani kirjailija tai kasvokkain tai netissä (kaikki Kiiltomato.netistä kustantamoiden sivuihin ja blogeihin) saatu suositus.
Entä sitten ne 31 (68 %), joihin kirjaston palautushylly tai nostot eivät vaikuttaneet? Neljässätoista (45 %) vaikuttimena oli kirjailijan tuttuus, kahdeksassa (25 %) netin kautta saatu aiempi kosketus, kuudessa (19 %) päätökseen vaikutti erikoistilanne (junamatka, venähtänyt odottelu tms.) ja neljässä (13 %) syynä oli lukupiiri. Muita syitä esiintyi kolme kertaa tai vähemmän.
Hitto, kun olisin hoksannut dokumentoida tarkemmin, minkä ajatuskulun lopputuloksena mikäkin kirja loppujen lopuksi tuli luettua. Lisäsin nuo selitykset kirjojen perään oikeastaan jonkin verran jälkikäteen, kun keksin ajatuksen vasta myöhemmin. Edes tutkimuksen irvikuvaa tästä ähinästä ei saa vääntämälläkään. :D Ajatusleikkinä se alkoi ja miltei samalla tasolla päättyykin.
Lopputulemana kuitenkin sanoisin, että oli hiukan yllättävää, kuinka suuri osuus edes jonkinasteisella aiemmalla tuttavuudella oli. Kirjastossa iskee usein ärsytys, kun TBR-lista pursuilee, mutta muisti kumisee tyhjyyttään. Ilmeisesti kuitenkin muistuu kummasti asioita mieleen, kun törmää tuttuun nimeen. Kirjoja on niin paljon, eivätkä kansikuvatkaan pääse kirjastossa juuri kilpailemaan, että tuttuus on valttia, kun silmä juoksee pitkin selkärivistöä. Ehdin jo huolestua, sillä alkoi pelottavasti tuntua siltä, että luen vain itselleni tuttuja kirjailijoita, sellaisia joilta olen lukenut jo jotain aiemmin. Vaan nopea laskutoimitus rahoittaa: onnistuin (lähinnä ystävien, perheenjäsenten, nettikritiikkien ja blogien siivittämänä) lukemaan vuoden aikana 28 minulle uuden kirjailijan kirjoja. Yli puolet siis. Huh!
Kertokaapa, kuinka järjestelmällisiä TBR-listan purkajia olette? Pysyykö lista siistinä ja kompaktina vai rehottaako villinä? Miten kirjat valikoituvat?
Aiemmin luin pitkälti lukupiirissä luettavaksi tulleita kirjoja ja sitä kautta "tutuiksi" tulleilta kirjailijoilta muutakin. Nykyään tuntuu, että luen enimmäkseen muista blogeista bongaamiani mielenkiintoisia kirjoja. Että tämmöinen suunnannäyttäjä minä. ;)
VastaaPoistaIhan sopivassa määrin suunnannäyttäjä. :D Ihan hyvä vaan, että useampi ihminen kirjoittaa samoista. Tulee ainakin eri näkökulmia esiin. ^^ Lisäksi muut kuin uutuuskirjat tarvitsevatkin vähän jatkuvampaa nostetta, että pysyisivät mielessä.
PoistaIntresanttia! Vaikka olen jotakuinkin innokas listailija, tällaista analyysia en ole koskaan tehnyt. Minulla on oikeastaan vain tuo blogissani oleva TBR90+10-lista, johon olen listannut kirjoja, jotka aion lukea. Kaikki muut sadat (tuhannet?) kirjat ovat vain päässäni. Olen luopunut kustantamojen katalogien selailusta siinä mielessä, että varsinaisesti tekisin niiden perusteella lukusuunnitelmia. Toki luen ne läpi ja painan mieleen supersuosikkieni tulevat uutuudet. Totesin taannoin, ehkä viime syksynä, että minulle tulee lähinnä ähky uutuuksien tarkasta selailusta. Näin on nyt parempi. :)
VastaaPoistaEniten vinkkejä tulee muista kirjablogeista, ehdottomasti. Mutta olen myös innokas kirjaston sekakäyttäjä, ja satunnaisotannalla on joskus tullut tehtyä aarrelöytöjä. Se tuntuu joka kerta yhtä mainiolta.
Joo, niistä tulee vähän ähkyä helposti. Itse en harrasta varailua, kun kirjojen lukuajat helposti venähtävät muutenkin, joten niitä tavoiteltuja uutuuksia on luvassa yleensä joka tapauksessa vasta kuukausien päästä.
PoistaItsellä myös oli fiilis, että kirjaston "satunnaisotannalla" on löytynyt yhtä sun toista. Nyttemmin kuitenkin tuntuu, ettei se satunnaisuus olekaan aivan niin satunnaista. Sattumalta ehkä löydän tutun kirjailijan minulle uuden kirjan tai jotain... Kirjastonhoitajien uutuustyrkyt tai muut nostot erottuvat sitten myös. Niillä on tosin paremmat mahdollisuudet päästä mukaan, koska kannet ovat näkyvillä, joten kirjasta saa kattavamman fiiliskuvan kuin palautushyllyn yhteen puristuneista selistä. Hmhm... Mutta joo, oikeassa olet, hyvä sattumalöytö on kyllä hykertelyn aihe!
Mielenkiintoinen lista! Mä tein toukokuun lopulla TBR100-listan, vaikka yleensä en mitään listoja tee kuin korkeintaan päässäni. Listan tekemisen jälkeen olen lukenut vain sillä listalla valmiiksi olleita kirjoja. Ei harhailuja sivupoluille, aika kurinalaista. :)
VastaaPoistaJopa TOSI kurinalaista musta! :D Toivoisin jollakin tavalla pystyväni samaan. Pakkasin esim. yhden päivän mökkireissulle (jonka aikana oli tarkoitus tehdä etätöitäkin) kolme kirjaa mukaan, jotta olisi oikea kirja joka tunnelmaan. Tarkoitan siis sanoa, että vaikka valitsenkin lähtökohtaisesti itseäni kiinnostavia kirjoja, tunnelma ja ajankohta tuntuvat vaikuttavaan lukupäätökseen aika paljon. Niinpä karkailenkin sitten fiilispohjalta aiemmista aikeistani... mikä tuntuu kyllä tyhmältä... mutta on pakollista, sillä muutenhan tuntuisi pakkopullalta!
PoistaJuu, fiilispohjalta on kivoin valita lukemiset, mutta onneksi sadan kirjan listalta löytyy lukemista aika moneen fiilikseen. :)
Poista